she's cooking up a dream, she's baking ecstasy
Nu när jag har erkänt för mig själv att jag visst har mysbyxorna på mig på den här bloggen (åtminstone ibland) är det som om alla fördämningar släppt. Just det: det blir mat igen.
Engelska pepparkakor
Receptet ger närmare ett kilo deg och halveras lämpligen om man nånsin vill orka baka ut hela.
Rör ihop (med degkrokar är enklast) 3 dl sirap, 400 g strösocker, 2 msk ingefära, 30 droppar cederolja/rivet skal av 2 apelsiner samt 350 g smör (margarin duger faktiskt inte). Vispa 3 dl grädde hårt och vänd ner. Blanda 1 msk bikarbonat med 1,5 kg vetemjöl och arbeta ihop detta med resten. Låt degen vila rätt länge, helst till nästa dag, före själva baket (degen är mest medgörlig när den är genomkall). Använd brun farin att baka ut i.
Första gången jag serverades råbiff var på en nyårsmiddag hos min moster och hennes sambo. Jag tror jag var tolv år då och jag blev ögonblickligen beroende. I största allmänhet ligger mina preferenser åt det råa och/eller fräna hållet: rått kött, rå fisk, citron, vinäger, ättika, rå lök … Vad detta beror på har jag ingen aning om, så jag nöjer mig väl för tillfället med att konstatera sakernas tillstånd.
<< Home