2007-10-18

ät så får du skägg

Ägg. Nånting annat borde ha kommit här, men efter brevväxling med Anna står det klart för mig att jag måste skriva om ägg. De har redan figurerat i några relativt färska anteckningar här: sju stycken, för att vara exakt, har knäckts i mina båda kladdkakor. Att rätt knäcka ägg kräver förvisso övning (skal kan slinka med ner i bunken; vitan kan slibba ner kopiöst) men att koka ägg, k. läsare, att koka ägg, det är den stora konsten.

Visa människor utmed mitt livs stig har delat med sig av sin erfarenhet, och nu är det hög tid att jag gör likadant. Det gör jag med lätt hjärta, ty i likhet med digitala filer är kunskap nåt som inte försvinner när man sprider den. Hör noga på nu, för knepen är två och två allenast.

1. Pricka ägget i rumpan. Ta en vanlig knappnål och stick ett hål i äggets minst spetsiga ände. Ibland är det inte solklart vilken ände detta är, men efter en tid förvärvar man en rätt säker blick för det där. Denna enkla åtgärd tillförsäkrar att ägget inte spricker under kokningen.

2. Lägg ägget i kokande vatten. Enda sättet att ha kontroll över hur löskokt ägget ska bli är att lägga det i vatten som redan kokar. Den k. läsare som gladeligen tuggar sig igenom hårdkokta ägg hos vars gula det yttersta skiktet börjat anta en grön eller rentav svartaktig ton kan sluta läsa här. Att hårdkoka ägg är verkligen inget svårt. Anledningen till det är att såväl gula som vita koagulerar vid temperaturer under kokpunkten, och detta faktum i förening med omöjligheten i att beräkna hur lång tid det tar för vattnet i kastrullen att koka upp gör att det aldrig går att veta hurdant det kokta ägget ska bli om man lägger det i kallt vatten. Till yttermera visso stelnar gulan vid lägre temperatur än vitan, så om ett ägg ligger i ungefär 69-gradigt vatten (jag är osäker på de respektive koagulationspunkterna, men de är ungefär 68 och 70 grader) ett antal minuter kan man alltså få ett ägg med okokt vita men hårdkokt gula. Äggligt, eller hur. Det är för många osäkra faktorer som spelar in: Hur mycket vatten hälls i kastrullen just den här gången? Hur många ägg ligger det i den idag? Hur snabb är plattan?

Fel. Så fruktansvärt fel.

Si, det var väl enkelt! Nu återstår endast mängdträning. När man så småningom lärt sig estimera storleken (även formen spelar faktiskt in, men det märker man utmed denna sin lärdoms väg) på äggen kan man koka dem exakt så som man tycker bäst om dem. Och si! tillvaron antar en varmt gul ton, liksom av en uppåtgående sol …eller varför inte den perfekta gulan hos ett stort frukostägg?