ät så får du skägg
Ägg. Nånting annat borde ha kommit här, men efter brevväxling med Anna står det klart för mig att jag måste skriva om ägg. De har redan figurerat i några relativt färska anteckningar här: sju stycken, för att vara exakt, har knäckts i mina båda kladdkakor. Att rätt knäcka ägg kräver förvisso övning (skal kan slinka med ner i bunken; vitan kan slibba ner kopiöst) men att koka ägg, k. läsare, att koka ägg, det är den stora konsten.Visa människor utmed mitt livs stig har delat med sig av sin erfarenhet, och nu är det hög tid att jag gör likadant. Det gör jag med lätt hjärta, ty i likhet med digitala filer är kunskap nåt som inte försvinner när man sprider den. Hör noga på nu, för knepen är två och två allenast.
1. Pricka ägget i rumpan. Ta en vanlig knappnål och stick ett hål i äggets minst spetsiga ände. Ibland är det inte solklart vilken ände detta är, men efter en tid förvärvar man en rätt säker blick för det där. Denna enkla åtgärd tillförsäkrar att ägget inte spricker under kokningen.
Si, det var väl enkelt! Nu återstår endast mängdträning. När man så småningom lärt sig estimera storleken (även formen spelar faktiskt in, men det märker man utmed denna sin lärdoms väg) på äggen kan man koka dem exakt så som man tycker bäst om dem. Och si! tillvaron antar en varmt gul ton, liksom av en uppåtgående sol …eller varför inte den perfekta gulan hos ett stort frukostägg?

<< Home