2008-07-09

sugar and spices here for you

Allt som oftast tar jag mig en tur förbi kryddhyllan när jag ändå är i affären: ibland för att jag faktiskt har ärende dit och ibland bara för att se om där finns nåt som kan fresta. Dagens kryddhyllor är ju så mycket mer än vitpeppar, kryddnejlikor och kardemumma. De har tagit ett stort kliv framåt också från citronpepparns tid. Och sen fyr- och fempepparn påhittades måste de ha gått flera studiecirklar, läst några enstaka kurser på distans samt jobbat som au pair i Förenade arabemiraten: etiketterna på de små burkarna är irriterande heterogena.

Som om det inte räckte med vanligt jämra falksalt finns det nu ett salt som passar till varje maträtt man kan tänkas laga. Till nästa rätt passar ett annat salt bättre, och så vidare. Och antalet kombinationer av alla andra sorters kryddor går naturligtvis mot oändligheten i rask och beslutsam takt. För ett tag sen föll jag för designen på en serie med onödiga och därför såklart oemotståndliga burkar. Rock & sea salt kan jag nog faktiskt ha användning för, intalade jag mitt sunda förnuft som inte alls såg denna nyinvestering som nåt livsnödvändigt, johodå, och cocoa & chili också! Vadå i vadå? I kaffet såklart, man kan krydda kaffet med cocoa & chili, faktiskt! (Och det kan man: när man tröttnat på att pudra i lite helt vanlig ingefära eller alldeles ordinär kardemumma eller tradigt normal kanel i kaffefiltret, så kan man dutta i lite cocoa & chili istället.) Kalla det vardagsetno om ni vill. Eller varför inte skapade behov! Kryddblandningen har i alla fall samma färg som telefonen jag köpte nyss fast jag nästan inte alls behövde den. Detta faktum kan mycket väl vara en spaning.

Den här kombon lockar dock inte kocken i mig. Som kallskänkan sa.