2006-12-08

Dementi

Nej, jag är ingen fjärilsbloggare. Det påfågelöga som levde har stuckit för flera dagar sen. Kanske borde det ha varit honung i hans matlock istället för budgetvarianten vitt socker. Kanske fann han det vedervärdigt att tvingas slagga alldeles intill en döing (snälla förlåt, men att jag väntade några dagar med att ta bort den andra fjärilen berodde bara på att jag ville vara säker på att den verkligen var död). I alla fall är han borta nu, och jag har inte kunnat upptäcka var det nya hotellet är beläget. Nå, förmodligen var det lika bra -- eller ännu bättre, åtminstone för fjärilen.

Nån fjärilsbloggare är jag alltså inte, men jag har de senaste dagarna läst en alldeles förtjusande bra bok som alla borde läsa för att bli lite gladare såhär i årets sista, skenande timmar: Flugfällan av Fredrik Sjöberg. Kåserande essäer och essäartade kåserier försöker sprida ljus över samlarens sinne; parallellt får man stifta bekantskap med den svenske sågstekelentusiasten René Malaise som bland annat uppfann en världskänd insektsfälla. Under en stillsamt underfundig yta glöder en dåraktig passion som man får ta del av genom författarens självdistanserade penna (han samlar blomflugor, för övrigt). Mot slutet blir berättarjaget alltmer besatt av René Malaise och de allra sista kapitlens jakt på ett ur Malaises konstsamling stulet verk gör att jag börjar misstänka att här ligger ren och skär fiktion begraven. Men det gör på inget sätt boken sämre! Jag är för övrigt förtjust i fiktion som är förkladd till fakta -- Zeelig är ett exempel; filmen om att fotbolls-VM -58 skulle vara en gigantisk bluff är ett annat (jag svalde bevisföringen med hull och hår) -- och om det är nånting i den stilen som föreligger här blir jag bara glad.
Seså, spring nu och köp den här boken! Finns i En bok för alla för skrattretande 26 spänn. Köp fler och ge bort, vettja -- istället för gåbortsblomma, till exempel.

Och en sak till: om två veckor vänder det!