2007-12-23

that all asparkle it may be

Lille George i sitt första luciatåg och Julflickan,
veteran i sammanhanget, i sitt fjärde.

Menyn till vårt sparsmakade julbord är spikad. Sillen är inlagd, tre sorter. Skinkan är kokt och griljerad. Laxen är redan tullad på under tramsig trevnad igår. (Kapten Zoom låter meddela att min idé att ha lite pesto till den "går till historien".) Allt annat som ska has finns i huset. Snart ska mormor hämtas. Så nu är det nog faktiskt jul, typ.

Recept måste det bli nu, ty I som icke hava fått möjlighet att smaka denna sillinläggning tillhöra i sanning de elända. Den passar i alla sammanhang, så säg inte till er själva att den ska jag testa nästa jul. Gör det till nyår! Eller genast! Det är aldrig för tidigt!

Västerbottensill

Blanda 1 dl majonnäs, 1 dl matlagningsyoghurt, 1,5 dl vällagrad riven västerbottenost, 1 pressad vitlöksklyfta och 1 msk dijonsenap. Krydda med ett stänk cayennpeppar samt salt och peppar. Lägg i en burk skuren inläggningssill*. Låt dra ett dygn. Kan serveras med strimlad sallad och krutonger om man vill ha variation i det vanliga sillmönstret.

* Inläggningssillen påstås vara klar att använda som den är, men sanningen är att den måste vattnas ur i cirka ett dygn innan man lägger den i dess slutliga lag. Den är annars på tok för salt och alltihop blir bara äckligt. Öppna burken, slå av lagen och häll i vatten, som sen byts ett flertal gånger till nästa dag. Så: nu är sillen god!