2007-11-14

this is the only way to go

Bråttom bråttom, varför dagens anteckning blir snabbgjord. Trots det kommer mina k. läsare att ha glädje av den länge. Jaså, hur då?

Jo: För en tid sen hade Anna godheten att delge Miss Gillette ett sätt att göra alldeles obeskrivligt delikata vårrullar på, men hon gjorde det i kommentatorsbåset som förstås är en på tok för undanskymd plats. Det här receptet ska ha en egen rubrik – om än ingen annan än Miss Gillette kan begripa kopplingen mellan den och maträtten – och sen ska vi alla klubba ner vår lättja med ett trubbigt tillhygge och gå sta och tillaga de här läckerbitarna. (Nej, jag har inte lagat dem själv än. Receptet har ju hittills stått i kommentarerna, och herregud, vem läser kommentarerna?)

De k. läsare som provlagar får gärna avlägga rapport!

Bees vårrullar i Annas tappning

100 g glasnudlar (mungbönsnudlar, alltså), som läggs i hett vatten tills de blir mjuka (jag brukar dessutom klippa dem till kortare bitar när jag har silat av vattnet och innan jag wokar dem)
50 g fläskfärs
50 g skivade räkor (ska egentligen vara råa, men jag använder vanliga kokta frysta som jag skalar och skär i mindre bitar)
1 msk finhackad vitlöksklyfta (brukar jag skippa och byta ut mot en finhackad schalottenlök – det är en smaksak)
strimlad vitkål eller andra grönsaker (jag brukar ha kortskurna strimlor av vitkål, riven morot och ibland alfalfaböngroddar)
torkad kinesisk svamp (brukar jag skippa)
1 tsk peppar
1 msk ljus soja (går lika bra med vanlig, kinesisk soja)
1 tsk salt
1 msk socker
4 msk olja (jag använder rapsolja, eftersom den inte har någon egen smak som stör – och dessutom hör till de där nyttiga oljorna)
Filodegsplattor (jag brukar använda färsk filodeg som man kan få tag på överallt numera – bättre än den frysta, tycker jag)

(Mängdangivelserna är från ursprungsreceptet, men jag blandar ihop och smaksätter på känsla. Det beror på hur stor sats man vill göra. I Bees recept ska vårrullarna friteras i olja, men jag tillagar dem på plåt i ugn i stället.)

Stek löken och fläskfärsen i olja i en wokpanna och ha sedan i grönsakerna, räkorna och glasnudlarna. Smaksätt och woka alltihop i några minuter.

Dela filodegsplattorna i lagom stora remsor. Jag tycker att det fungerar bäst om man delar varje stor platta i tre remsor. De är så pass tunna att man behöver ha lite längd på dem när man rullar, för att de ska ”hålla”. Pensla remsan mycket tunt med lite olja. Lägg en klick av den wokade fyllningen i ena änden på remsan och vik in kanterna och rulla ihop till ett ”paket”. (Man kan försegla kanten genom att stryka på lite vatten i fogen, men det räcker ofta med att lägga skarven nedåt på plåten.) Lägg det på bakplåtspapper på en plåt. Pensla paketets ovansida tunt med oljan. Fortsätt med nästa remsa, och nästa och...

Sätt in plåten i ugnen på 200 grader i c:a 10 minuter. Då är vårrullarna lätt gyllenbruna och mycket frasiga. Och himmelskt goda!

Kan ätas varma. Eller kalla. (Men de mjuknar efter ett tag när de har kallnat. Påverkar konsistensen men inte smaken. Alls.) Kan ätas som de är eller doppas i lite soja (företrädesvis japansk som ju är lite sötare) eller thailändsk sötsur chilisås, eller varför inte en blandning av soja och vinäger.