2010-04-14

Skaka och baka

Idag, på hundratolftedag Olivia, har vi hållit julgransskakning. Ja ni veeet hur trött man blir på tjugondedag Knut-konformismen; det känns fräscht att göra nåt nytt, skapa sina egna traditioner. Vi har varit så stolta över familjegranen att ingen har velat slänga ut den, men nu finns det andra konstverk som vill ha plats och dessutom måste man ju lära sig kapa navelsträngen till både det ena och det andra.

Som synes består granen av familjemedlem-
marnas händer. Granpyntet är bokmärkes-
änglar och kulor utklippta ur lämpligt
mönstrade bilder.

Efter att ha fångat en soppslev grodägg i bärhinken (snacka om klumpar i mjölken, som den blinde sa) var Miss Gillette tvungen att väga upp sina äggelkänslor med nåt aptitligt. Följande är hämtat från Bloggblad, men för att mina k. läsare ska slippa följa en länk för att få receptet kommer det här också. Verkligen vansinnigt enkla att baka och rent skamlöst goda, dessa kakor.

Kolla så kolapåsen är tillräckligt stor. I vår var det bara
16 kolor, så vi tog lemon curd till de resterande kakorna.
Det blev gott det med, lite friskare smak.

Dumlekakor

Gör en deg av 3 dl vetemjöl, 200 g smör, 1 dl socker och 1 tsk bakpulver och låt vila kallt ett tag. Rulla till en korv och skär i 24 delar. Lägg i stadiga formar vardera en degbit och en dumlekola. Grädda 10 minuter i 200 grader och lägg en Noblesse på varje kaka genast de tas ut ur ugnen.

"Blir det några kvar?" sa Julflickan om Noblesseflarnen. Efter en brådstörtad överläggning med samvetet (som inte är en mjölsort) svarade jag:
"Ja, men eftersom det inte är lördag idag får vi lägga dem på kakorna och låtsas att kakorna inte är godis, trots att det är båda kola och choklad i dem."
Julflickan nickade dröjande så som man gör när man inte riktigt begripit, men inte ser nån anledning att invända. Men jag tror att det hela klarnar för henne vad det lider.