2010-01-18

en virak sakta svävar

Terminsstart för kören förra måndan. Planering. Vad ska vi sjunga? Det beror på vart vi ska åka. Vart ska vi åka? Det beror på vilka som kan hänga med. Vilka kan hänga med? Det beror på vart vi ska åka. Vart ska vi åka? Det beror på när vi ska åka. När ska vi åka? Vi ska åka nu i vår. Vi ska åka till hösten. Vi ska åka våren 2011. Vi ska åka på en fet tripp. Vi ska åka på flera små utfärder. Vi ska åka till Skinnskatteberg. Vi ska åka till Säffle. Vi ska åka till Sveg. Vi ska åka till Sölvesborg. Vi ska åka till Riga. Vi ska åka till Italien. Till New York ska vi inte åka. Vi ska åka på körfestival. Vi ska lyssna på andra körer. Vi ska tävla i sång. Vi ska åka på en körfestival där man inte tävlar. Vi ska ha en värdkör. Vi ska sjunga låtar med svensk anknytning. Vi ska sjunga Bellman. Vi ska sjunga Abba. Vi ska sjunga musik med nordisk anknytning. Vi ska sjunga pretentiöst. Vi ska sjunga publikfriande. Vi ska ha vårkonsert. Vi ska ha allhelgonakonsert, fast inte på våren. Vi ska sjunga kvalitetshöjande stycken utan tidsbegränsning. Vi ska sjunga fler låtar som vi redan kan. Vi ska sjunga färre låtar fast bättre. Quando Son Più Lontan ska vi absolut inte sjunga för då får vi ångest, och även om inte vi får det så får publiken det.

Men Kung Liljekonvalje ska vi sjunga. I den svävar en virak från rökelsekaren med blomsterstoft. Alla som vet vad en virak är räcker upp en hand! Jag, jag tyckte det lät som en fågel. Eller också som hur det lät när nån spydde i serier förr. Seriespåret avfördes på anakronistiska grunder omgående från utredningen. Men att nån sorts fågel på Frödings tid kunde ha kallats virak var ju inte uteslutet. Om det nu inte var fråga om nåt sagoväsen ur de förmörkade värmländska skogssinnena.

Virak, rökelse (se d. o.). -- Farm., gummiharts från stammen av Boswellia-arter (från Somalilandet och s. Arabien). V. antogs förr komma från Libanon, därav namnet Olibanum. V. utgöres av omkr. hasselnötstora "droppar", som vid upphettning utveckla en balsamisk lukt; innehåller något flyktig olja som harts m. m. V. brukades förr även som medel mot katarrer.
Nordisk familjebok
Tredje, väsentligt omarbetade och koncentrerade upplagan
193
4

Sådär ja. Nu vet vi det.

Denna postning är en obetydligt omarbetad och utspädd upplaga av min postning 11/1 2010 på körens blogg.