2009-09-07

and a hard place

"… och vadå? Syren? Vägg? "
"Vad som helst utom den namnlösa fasans
tentakelblobb som kommer krälande nerifrån!"


Här ser vi ett lysande exempel på en rad företeelser som faller pladask på Miss Gillettes läpp, inte olikt sista droppen mjölk ur en nyurdrucken brikpak som just lyfts från hennes uppåtvända mun. Högst billad på affischen är prepositionen mellan, en ridågläntare som många gånger överraskar tack vare sin låga profil. Mellan är vår kanske tydligaste preposition, en av dem som aldrig nånsin kandiderar när man är i valet och kvalet: från eller ur? till eller för? av eller från, eller kanske genom? åt eller till? (Den orättvisan gjorde mitt tonårsgäng sitt bästa att balansera genom att i alla lägen välja mellan när inget solklart alternativ anmälde sig. Ironiskt nog är det en attityd som är diametralt motsatt den bakom mellanmjölken, fast på den tiden tror jag inte det fanns mellanmjölk* ens.)

Typgraden talar om att det ändock är mjölken som är numrets huvudattraktion. Lustigt nog är även mjölk nåt jag förknippar med mellantiden tonårstiden, nämligen den stora kampanjen Mjölk är livet som pågick under mitten av åttitalet. Man kunde få obegränsade mängder av de stora vita rockslagsknapparna med röd text och vi förstod genast att detta var vår skickelse: att på var och en av de hundratals knapparna med hjälp av vita klisterlappar och finspetsig overheadpenna modifiera texten på ett nytt sätt. Mjölk är livat. Mjölk är givet. Mjöl är livet. Öl är livat (ironisk humor, det, för dem av oss som var organiserade helnykterister). Czàna** är livat. Mjölk – va? och så vidare tills knapparna tog slut (uppslagen sinade däremot aldrig).

Sist men varken bokstavligt eller bokstavsmässigt minst anges härlighetens härkomst, ett sista argument för dem som står där med förpackningen i handen men ännu tvekar. För mig är saken redan klar. Jag kan inte tänka mig en mer livad sysselsättning än att sitta där dag efter dag och fundera ut vad som kan tänkas befinna sig på ens ena sida om man har mjölk från Värmland på sin andra. Mjöl, kanske? Öl? Czàna?***

*Mellanmjölken var en nykomling i de svenska kyldiskarna 1983, men det dröjde tills den blev ett sånt fenomen att det gjordes humorföreställningar om den.
**Czàna utbrast man när nånting retade en eller gick en emot. Håll med om att det är trevligare än att vråla nån av de slentrianslitna svordomarna.
***För det kan väl inte vara så illa ställt att det saknas ett bindestreck, att det inte är fantasigymnastik som säljs här, utan mejeriproducenternas svar på Linje 2?