2010-08-19

you birds is food

Researchläsning för min nuvarande översättning*: Monsterbiff till middag? Fusket och snusket med vårt älskade kött av Torbjörn och Ylva Esping.

Alla som dricker mjölk och/eller äter andra mjölkprodukter och/eller ägg och/eller kött: läs den här boken. Gör det. Gör verkligen det. Så snart som möjligt.

Monsterbiff … handlar om vad de svenska konsumenterna av animaliskt protein vill äta, vad de tror att de äter och hur det går till hos uppfödarna av kött-, mjölk- och äggdjur och i slakterierna. Det är bitvis rafflande så att hjärtat nästan stannar. Det är ofta så upprörande att man knappt orkar tro på det man läser. Men det finns också positiva glimtar. Det finns alternativ.

Man måste inte bli vegetarian; man måste inte bli djurrättsaktivist. Men man måste, man måste för fan i våld orka bli medveten om hur det förhåller sig. Först då kan man fatta välgrundade beslut om vad för mat man vill äta och hur pass rimligt man anser att det är att ens eget välstånd bygger på att andra varelser lider från födelse till död.

Ingen kan ensam göra allting bättre. Men alla kan göra nånting för att göra det lite mindre vedervärdigt för i alla fall några andra medvarelser. Så – nu ska jag vara tyst och låta er läsa. Och det blir förhör på det här, bara så ni vet.

*Jag kan förstås inte tala om vad det är jag översätter, men det är en amerikansk kusin till den här boken. Den amerikanska författaren går dessutom ingående in på hur den moderna tidens alla influensaepidemier och -pandemier hänger ihop med djurfabrikerna och det är på sitt sätt nästan ännu mer skrämmande.