2009-08-12

it's a game

Sitter i godan ro och avnjuter en saltimbocca när en grupp kjolklädda karlar dråsar ner på tallriken. De små – för de är små – skottarna är spänstiga och lite småhysteriskt stissiga, sådär som man kan bli i flock i en främmande stad. Trottoaren som restaurangens bord står på är så smal att den remsa som återstår åt fotgängare kunde ha passat som slips åt det kräsnaste mods, så det gäller att inte sträcka ut benen under sitt lilla bord och sålunda lägga fälleben på förbipasserande. Mina fötter är på rätt sida av repet men sju skottar kan inte skockbusa sig fram på lina utan att förirra sig ut i måltider som råkar avätas utmed deras väg, hur små och spänstiga de än är.

Kiltarna är blågröna och tröjorna gula med en blågul, möjligen svensk, flagga på bröstet. De är inte många men de vimlar berömvärt: när jag och Balkongliv är på väg mot en annan uteservering, denna med ett spanskklingande namn, i en annan del av stan snavar jag nästan över dem. Balkongliv glor begripligt nog efter dem men själv stirrar jag stint rakt fram: Jag har redan stött ihop med dem, väser jag till henne, så om jag tittar ditåt nu tror de väl att jag förföljer dem.

Kanske är det nån fotbollsmatch som lockat hit dem. Det är ju allom känt att det som intresserar skottar är whisky, fotboll och resor till spanska solkusten. För att förena dessa tre skulle en kontingent kunna slå sig ner i Spanien och bilda fotbollsklubben Real McCoy*. Är det verkligen ingen som har fått den idén?

*Real McCoy är en förvrängning av "real MacKay", en skotsk whiskysort.