2011-08-14

se här, smaka på

Det har varit humleplockning och bislakt och äppleplockning och höstbyk och knäckebrödsbak i ett par dar. Och så har vi stöpt vaxstaplar och bryggt svagdricka och rivit potatismjöl och lagat till en hel ankare cider. […] Fårslakt har det också varit, och så har vi slaktat duvor, för vi har över hundra att ge mat var dag, och det tycker vi är för mycket. […] Och allting måste göras i september, för sedan kommer den stora Åmbergsheds marknad, som börjar i Sunne den första fredagen i oktober och sedan håller på ända in i nästa vecka, och till dess måste alla sådana där småsysslor vara undanstökade. Och det får också lov att vara skurat och fejat över hela huset, och alla innanfönster ska vara insatta, så att det på marknadsaftonen […] är lika fint och städat som till jul eller påsk.
Selma Lagerlöf
ur Ett barns memoarer

Jämfört med hur det gick till i ett herrgårdskök på Selmas tid är det naturligtvis bara fjutt det som försiggått i det gilletteska residenset de senaste dagarna, men sex liter blåbär har det i alla fall blivit och ett par liter vinbär, och sylt har det kokats och paj och bröd har det bakats, och kräftor har lagts i ny lag och sen ätits med en del av påsen med kantareller som också plockats, och kanske kan man kalla sex–sju maskiner för storbyk, jo för det gäller att passa på nu när det är torkväder. Och så har vi badat, förstås, och inga bad är så ljuvliga som de här som man vet kan vara det sista för året, vartenda ett av dem, och kanske måste vetskapen om kallare tider till för att man rätt ska njuta av allt dethär.