I'm sure he's Bill or Billy or Mac or Buddy
Huvudanledningen till förra veckans resa var onsdagens översättarträff. Måste erkänna att jag saknar Göteborg ibland, så jag söker förevändningar för att få åka dit och dra lungorna … förlåt: gälarna fulla med fuktig kustluft.

"Å, nån annan som också har den goda smaken att dricka Gambrinus", sa en röst till höger om mig.
"Det är bartenderns goda smak", sa jag. "Ska vi fissla?"

Under aftonen tillstötte fler översättare och vi fick tillsammans bevisa att det minsann alltid går att klämma in en till trots att det redan är överfullt. En hel del yrkessnack blev det: själv spetsade jag öronen när de båda Kafkaöversättarna berättade om hur de går till väga för att jobba i par (de alternerar mellan översättarens och den benhårda granskarens roll, men bibehåller samma uppgift en hel bok. Andra paröversättare byter för varje kapitel, vilket jag tycker verkar betydligt svårare: det vill verkligen till att man har en nästan identisk stilistik då).
En sådan här träff är förstås ett ypperligt tillfälle att få ventilera sina undringar om svårigheter man stött på i jobbet. En av kollegerna frågade efter smekord på lagom nivå: det handlade om en norsk text, där mannen ibland kallade kvinnan för "flickan min". Jag tror inte du ska titta på den här överkörda katten, flickan min, till exempel. "Älskling", eller liknande, tyckte några av oss. Nja, mannen och kvinnan hade inte hunnit riktigt så långt. De var på gång att bli ihop, men än så länge var de inte det. Hmm. "Vännen"? "Gumman/lilla gumman"? Neej …fortfarande för intimt. Jag påpekade att ett "du" i en sån situation ofta formligen dallrar av outtalade känslor och då klippte Ö-helena till med det geniala: "Ja, eller förnamnet."
Förnamnet. Javisst.
Vi svenskar är inget förnamnsmissbrukande folk. Hellre än att tilltala folk med namnet säger vi öh eller dô eller hörrö eller nåt annat vagt och osäkert. Som om vi är rädda att säga fel namn. Eller som om vi är rädda för att ställa oss för nära. Känn efter själva: det ska mycket till för att man ska kalla andra än de allra närmaste vid förnamn. Att göra det är att dra in vederbörande i sin privata sfär och man måste vara nästan alldeles säker på att h*n vill komma dit, vara där. Det kan bli oerhört intimt.

Så kanske är det bra med de där charmkurserna. Det är ju betydligt lättare att värja sig mot nån som är tillkämpat kamratlig än mot nån som låter genuint sympatisk, nämligen som om h*n är osäker på vad man egentligen heter och därför hellre garderar med ett "du" än att använda ens förnamn.
<< Home