2006-12-22

Lugnande besked

En längre tid har jag gått omkring och varit orolig för hur det ska komma att se ut på våra svenska vägar i framtiden. Ja, inom en snar framtid till och med.

Jag är gammal nog att minnas när motorfordonens registerskyltar fick sitt nuvarande utseende (vilket betyder att jag även är gammal nog att minnas hur de såg ut dessförinnan och därför är hyfsat bra på länsbokstäver). Ögonblickligen togs flera nummerkombinationer i bruk -- hela A-, B-, C-serien, och säkert ännu fler, krävdes för den dåvarande fordonsparken. Efter det brukade det bli en ny bokstav varje år, så att man kunde se på nummerplåtens första bokstav av vilken årsmodell en bil var.
Sen ett antal år stämmer inte den lilla tumregeln längre. Varje år har sett två eller tre olika begynnelsebokstäver på plåtarna och nu närmar vi oss slutet i halsbrytande fart: komna som vi är till W har vi ju bara tre bokstäver kvar -- X, Y och Z -- och vad, har jag alltså undrat ganska länge, händer sen?

I enlighet med min halvgamla policy att försöka få svar på frågor av det slaget tillskrev jag Vägverket och är numera ett grand klokare. Jag fick veta att nummerplåtar från avställda fordon började återanvändas i mars i år; det fanns då omkring två miljoner registerskyltar som gick att använda. Varje år inregistreras 300 000 fordon, men samtidigt avregistreras 200 000 stycken, så de där två miljonerna plåtar lär räcka ännu ett tag.
Hur siffer- och bokstavskombinationerna kommer att utformas om tjugo år sa man dock inget om i svarsbrevet och sånt kan ju kännas oroande för en vetgirig själ som jag, men jag har bestämt mig för att inte gå och grubbla på det där förrän om femton--arton år eller så. När barna flyttar hemifrån och jag inte har nåt annat för mig, det blir nog lagom.

2006-12-14

Lucifervisa

Det här var en av låtarna somstod på repertoaren när Lucifer och Taerningarna alternativlussade, klädda i svart sopsäck och nätstrumpor (detta tilldrog sig på åttiotalet när Miss Gillette jämt ville vara anti, så det passar att dra den här visan en dag efter själv Lucia) :

Någonting fruktansvärt
hänger i taket
Blårött och lite skärt
svullet och naket
Skrämda vi sitter där
ingen vet vad det är
Utom tant Sonja, gamla tant Sonja

Mel. Natten går...
Texten knyckt ur Svenska Mad

2006-12-08

Dementi

Nej, jag är ingen fjärilsbloggare. Det påfågelöga som levde har stuckit för flera dagar sen. Kanske borde det ha varit honung i hans matlock istället för budgetvarianten vitt socker. Kanske fann han det vedervärdigt att tvingas slagga alldeles intill en döing (snälla förlåt, men att jag väntade några dagar med att ta bort den andra fjärilen berodde bara på att jag ville vara säker på att den verkligen var död). I alla fall är han borta nu, och jag har inte kunnat upptäcka var det nya hotellet är beläget. Nå, förmodligen var det lika bra -- eller ännu bättre, åtminstone för fjärilen.

Nån fjärilsbloggare är jag alltså inte, men jag har de senaste dagarna läst en alldeles förtjusande bra bok som alla borde läsa för att bli lite gladare såhär i årets sista, skenande timmar: Flugfällan av Fredrik Sjöberg. Kåserande essäer och essäartade kåserier försöker sprida ljus över samlarens sinne; parallellt får man stifta bekantskap med den svenske sågstekelentusiasten René Malaise som bland annat uppfann en världskänd insektsfälla. Under en stillsamt underfundig yta glöder en dåraktig passion som man får ta del av genom författarens självdistanserade penna (han samlar blomflugor, för övrigt). Mot slutet blir berättarjaget alltmer besatt av René Malaise och de allra sista kapitlens jakt på ett ur Malaises konstsamling stulet verk gör att jag börjar misstänka att här ligger ren och skär fiktion begraven. Men det gör på inget sätt boken sämre! Jag är för övrigt förtjust i fiktion som är förkladd till fakta -- Zeelig är ett exempel; filmen om att fotbolls-VM -58 skulle vara en gigantisk bluff är ett annat (jag svalde bevisföringen med hull och hår) -- och om det är nånting i den stilen som föreligger här blir jag bara glad.
Seså, spring nu och köp den här boken! Finns i En bok för alla för skrattretande 26 spänn. Köp fler och ge bort, vettja -- istället för gåbortsblomma, till exempel.

Och en sak till: om två veckor vänder det!